Een activiteit die boeren dagelijks moeten verrichten, is het melken van de koeien. Dit gebeurt over het algemeen in de ochtend, vaak rond half zes ’s ochtends. Maar wat weten de meeste mensen die geen boer zijn eigenlijk over dit proces? Want hoe werkt het melken van de koeien, dat leggen wij uit in dit artikel.
Ten eerste geldt dat niet alle koeien melk geven. Pas wanneer een koe een kalfje heeft gekregen, begint de productie van melk. Dit werkt dus eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Wanneer een vrouw een kindje krijgt, begint ook de productie van moedermelk. Dit geldt dus ook voor de koeien. Pas wanneer een koe gekalverd heeft, zal de koe gemolken kunnen worden. Maar hoe meer het kalfje drinkt bij de moeder, hoe minder er overblijft om te melken. Sommige bedrijven halen de kalfjes daarom al meteen weg bij de moeder, maar dit is erg slecht voor de gezondheid van het kalfje. Het is beter om de kalfjes een paar weken bij hun moeder te laten staan en daarnaast ook melk van een fles te geven.
De koeien worden over het algemeen twee keer per dag gemolken. Dit wordt, zoals eerder genoemd, vaak rond zes uur ’s ochtends en zes uur ’s avonds gedaan. Voor dit proces worden de koeien uit het cowhouse gehaald en doorgesluisd naar de melkopstelling. In het verleden werden alle koeien met de hand gemolken en dit kostte erg veel tijd. Tegenwoordig vind je in iedere stal inrichting een speciale melkinstallatie waar de koeien gemolken worden.
Er zijn twee mogelijke opstellingen voor het melken namelijk de visgraatopstelling en de carrouselopstelling. Bij de eerste opstelling staan alle koeien in rijen van twee en daartussen is de melkinstallatie opgehangen. Bij de andere opstelling staat de boer in het midden en staan de koeien om hem heen op een draaiende plaat. |
http://www.wijsmanhandelenadvies.nl/ |